(Foto: Buna ziua, Ardeal)
La Cluj-Napoca exista singurul Muzeu al Farmaciei, din tara, care este construit pe locul unei farmacii, cea mai veche din Cluj, de altfel, numita "La Sfantul Gheorghe".
Desi prima idee despre un muzeu al farmaciei, ar putea sa ne duca cu gandul la diverse preparate folosite in secolele trecute, aduse pana astazi in prim planul vizitatorilor, in cadrul acestei farmacii nu exista doar produse farmaceutice ci in special vase in care erau depozitate aceste preparate, unelte de prelucare a lor cat si diverse carti din care se inspirau farmacistii in vremurile trecute.
Intreaga colectie de Istorie a farmaciei se afla in acesta veche farmacie, a carei prima atestare documentara dateaza din anul 1573. La originea acestui muzeu se afla colectia de obiecte farmaceutice transilvanene a profesorului Iuliu Orient, expusa in anul 1904, intr-una dintre salile Muzeului Ardelean.
Colectia a fost ulterior donata muzeului, fiind imbogatita pe parcursul timpului prin alte donatii valoroase care ilustreaza activitatea farmaceutica din Transilvania intre secolele XVI-XIX.
"Dar nici una dintre aceste exponate nu ar fi existat astazi daca profesorul Vasile Bologa, seful catedrei de Istoria Medicinei si Farmaciei a Facultatii de Medicina si Farmacie din Cluj, nu ar fi intervenit pentru obtinerea acestui spatiu, care urma sa fie nationalizat si transformat in cu totul altceva.
El este cel care a intervenit si a obtinut spatiul, pe care a fondat in 1954 acest muzeu", a declarat Radu Crisan, muzeograf.
Structura muzeului cuprinde trei incaperi, in fiecare regasindu-se vase din diferite materiale, in care erau pastrate preparatele farmaceutice, si o camera subterana, care reprezenta laboratorul farmacistului, locul in care acest