Sumele aferente primelor platite de persoanele fizice pentru asigurarile de viata ar putea fi deductibile fiscal la calcularea impozitului pe venitul global, a declarat presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat, Varujan Vosganian. "In opinia mea, trebuie sa asiguram politelor de viata un regim de deductibilitate similar contributiilor la fondurile de pensii facultative. Altfel, acest segment de piata al asigurarilor se va diminua, fiind si asa in scadere", a adaugat Vosganian. Potrivit raportului anual al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in anul 2004 ritmul real de crestere a subscrierilor din asigurari generale a fost dublu fata de cel consemnat in cazul asigurarilor de viata.
Practic, asigurarile de viata au avansat cu 20,34% fata de 2003 in termeni nominali, respectiv cu 10,1% in termeni reali. Ponderea primelor brute subscrise in 2004 din asigurari de viata a fost de 21,5%, comparativ cu 23,5% cu un an in urma. La inceputul acestei luni, Senatul a aprobat proiectul de lege a pensiilor facultative. Potrivit documentului, suma reprezentand contributiile angajatului la fondurile de pensii facultative este deductibila, in limita echivalentului in lei a 200 euro intr-un an fiscal.
Aceeasi facilitate fiscala se va acorda si angajatorilor la calculul profitului impozabil, pentru suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii si in limita echivalentului in lei a 200 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare persoana. Vosganian a mai spus ca in urmatoarele luni legislatia din acest domeniu va finalizata, iar componenta autoritatii de reglementare, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, va fi stabilita. "In primii ani de functionare, finantarea pensiilor private va fi suportata din atragerea de fonduri de pe piata de capital interna sau externa sau din credite de la consortii bancare", a mai spus Vosganian.
Sume