Aproape un sfert din elevii de gimnaziu din Capitală spun că s-au îmbătat cel puţin o dată în viaţă, iar un licean din trei şi o adolescentă din zece au recunoscut că s-au îmbătat cel Aproape un sfert din elevii de gimnaziu din Capitală spun că s-au îmbătat cel puţin o dată în viaţă, iar un licean din trei şi o adolescentă din zece au recunoscut că s-au îmbătat cel puţin o dată în ultima lună.
Acestea sunt rezultatele unui studiu al Direcţiei de Sănătate Publică din Bucureşti. "Am discutat cu elevi care fumează şi care consumă alcool ca urmare a presiunii grupului de prieteni. Ei spun că se îmbată pentru a nu fi respinşi sau pentru a avea acces la noi experienţe, pe care le asociază cu maturitatea. Foarte mulţi dintre ei, însă, au probleme în familie. Trebuie să recunoaştem că şcoala este încă centrată pe asimilarea de cunoştinţe, şi nu pe viaţă", ne-a declarat Ioana Muscalu, psihopedagog şcolar, Liceul "N. Tonitza", din Capitală. "Un elev din clasa a XI-a mi-a spus că bea pentru a se detaşa de problemele de acasă. Nu se înţelegea cu părinţii, tatăl era bolnav, iar el trebuia să lucreze pentru a-şi ajuta familia. De şcoală nu prea avea timp. O altă fetiţă din clasa a VII-a se simţea neînţeleasă şi neintegrată în grupul de la şcoală, aşa că a început să bea..."
"Cazuri sunt destule, dar nu se vorbeşte de ele pentru a nu strica imaginea unei şcoli", spune Ioana Muscalu. Potrivit studiului, unii elevi au consumat alcool chiar în incinta şcolii, alţii beau încă de la 10 ani sau chiar mai devreme. Ana Ionescu, directorul Liceului "A. D. Xenopol" din Capitală, crede că tinerii sunt influenţaţi negativ de societate: "Este un simptom al alienării societăţii în care trăim, care loveşte direct în adolescenţi. Televiziunea are un efect uriaş asupra personalităţii lor. Toate filmele care transmit violenţă, nuditate şi sexualitate la orice oră sunt extrem de nocive. C