Joi, 9 februarie 2006, Senatul Romaniei a respins, in urma unui vot in plen, ordonanta Dna. 46 de senatori, alcatuind o adevarata "lista a rusinii", au pus umarul la blocarea principalului instrument de combatere a coruptiei la nivel inalt, recent constituitul Departament National Anticoruptie.
Dna a inlocuit putin eficientul Pna, prinzand foarte repede in "plasele" Justitiei si asa-numitii "pesti mari". Intre "capturi" se detaseaza fostul premier si presedinte al Psd, Adrian Nastase, cu "acumulari" - prin "matusi" si alte rubedenii - ce sunt strigatoare la cer, in raport cu castigurile saracilor pe care a pretins ca-i reprezinta. Cei 46 nu sunt insa in totalitate membri ai "partidului miliardarilor", cum poate fi caracterizat Psd-ul, sau ai Prm-ului, ce - in momente de cumpana - arata intotdeauna ca nu-si uita originile. Impotriva ordonantei Dna au votat (ori au evitat sa voteze) si reprezentanti ai coalitiei guvernamentale, alcatuita din Alianta Da, Pc si Udmr. Ba chiar, dupa un senator Psd-ist, Ion Vasile, unii dintre ei au sfatuit opozitia sa respinga ordonanta pe argumentul neconstitutionalitatii, parlamentarii neputand fi cercetati sau judecati ca oamenii de rand. Votul Senatului a limitat, practic, actiunea impotriva coruptiei la "pestisori", riscand sa puna in discutie chiar aderarea Romaniei la Ue.
Cum se explica aceasta solidarizare a senatorilor impotriva ordonantei ce le anuleaza imunitatea in fata legii? Motivatiile conjuncturale (sedinta de guvern, deplasari in strainatate, activitati in comisii) au fost - pentru reprezentantii puterii - de tot hazul si nu pot fi luate in considerare. Cauza reala poate fi depistata in calitatea morala a clasei politice romanesti, calitate ce face ca diferentele intre parlamentarii puterii si ai opozitiei sa fie iluzorii. Clasa politica romaneasca s-a transformat intr-o casta oligarhica ce-si apara din t