Romania se considera un actor important in rezolvarea problemei transnistrene si propune solutii in acest sens. Negocierile pentru incheierea tratatului de baza cu Republica Moldova sunt insa amanate, sub pretextul ca nu reprezinta o prioritate.
In cadrul unei vizite facute zilele trecute in Republica Moldova, ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca presedintele Traian Basescu va ajunge, in perioada urmatoare, in fata legislativului de la Chisinau, pentru a sustine un discurs care "nu numai va disipa suspiciunile din relatia bilaterala", dar va prezenta si detaliile unui plan romanesc de rezolvare a problemei transnistrene.
"Intentia Romaniei prin prezentarea acestui plan nu este de a starni un zgomot suplimentar intr-un vacarm de implicari politice. Intentia noastra este sa venim cu un punct de vedere logic, convingator care sa poata fi imbratisat de UE si care sa poata intruni voci pozitive in cadrul OSCE, care sa fie multumitor pentru aliatii din NATO si care sa reprezinte interesul Romaniei de securitate in regiune", a explicat seful diplomatiei romane, citat de Rompres. El a adaugat ca acest plan nu va fi facut din cutite si pahare, ci se va baza pe consultari diplomatice si necesitatea adaptarii din mers la realitatile problemei transnistrene. Propunerea ministrului de Externe vine dupa ce presedintele Traian Basescu lansa anul trecut o propunere in trei pasi pentru solutionarea problemei transnistrene. El sustinea evacuarea teritoriului Republicii Moldova de trupele straine, "care constituie umbrela unui regim nelegitim" si securizarea frontierei moldo-ucrainene.
Pe aceasta problema au avut loc pana acum mai multe serii de negocieri, incheiate fara nici un rezultat. Romania nu a fost invitata sa participe. Nici ideea lui Traian Basescu "doua tari, o natiune" nu a primit un raspuns favorabil din partea lui Vladimir Voronin. L