Paul Rosner, vegheat piezis de CioranDani Rockhoff
11 septembrie 1997. Dieppe, pe coasta europeana a Atlanticului. Simone isi taraie picioarele in nisip si intra in valuri...pentru ultima data. Accident sau sinucidere? Misterul ramane ingropat in strafundul oceanului si in caietele cioraniene.
Omagiu la Bonn
Consulatul general al Romaniei de la Bonn a fost, in 11 februarie, gazda unei reuniuni omagiale Emil Cioran. Conceptia serii literar-muzicale a fost realizata de profesoara Eugenia Iliescu, moderatia apartinand lui Dorit Lamprecht. Dupa cum spune d-na Iliescu, „simteam deja demult nevoia de manifestari culturale mai elevate, in care sa aratam si germanilor ce valori are Romania. Anul trecut, in luna octombrie, am inceput sa trec la fapte."
Programul serii s-a derulat sub privirea iscoditoare si poza usor piezisa a lui Cioran intr-un tablou pictat de Horia Rosca, pictor roman care care l-a cunoscut personal pe Emil Cioran si i-a dedicat o serie de opt tablouri si un „Epitaf" in versuri.
In escala intre concerte programate la St.Petersburg, Bruxelles si Israel, violonistul Paul Rosner a interpretat cu virtuozitate si cu o mimica fascinanta, faibletea muzicala a lui Cioran, Partita in h-moll de Johann-Sebastian Bach si Sonata pentru vioara solo de Bela Bartók.
Lecturi de texte si aforisme din Cioran au avut actorul Viorel Iliescu, fiica sa Nadina Meinel, inginerul Dorel Mihit si scriitoarea Maria Mailat, venita special de la Paris pentru eveniment.
Cuvantul de deschidere al serii omagiale a fost adresat de consulul general la Bonn, Florin Vodita, care a spus ca „Cioran este printre multele lucruri care nu trebuie pierdute in viata". Directorul de la „Theater im Bauturm" din Köln, Gerhard Haag, a abordat, in luarea sa de cuvant, atat maretia gandirii lui Cioran, cat si inclinatia acestuia dupa razboi i