Morar nu-i ca Botos la fel cum iarna nu-i ca vara. Seful Departamentului National Anticoruptie si seful Parchetului General sint doi procurori cu priza diferita la Cotroceni, la public si, de ce nu, la puscariabili.
Intre cele doua stiluri de ancheta se casca o prapastie ca intre procurorul american si procurorul sovietic. Cheia maririi si caderii lor sta in relatia cu puterea. Morar are un fix cu independenta procurorului. Botos l-a sedus pe Basescu invatind sa fie si politician. Primul si-a ridicat in cap toate partidele, iar la Presedintie este tratat cu o raceala de prost augur. Al doilea este iubit de toata lumea: si la Cotroceni, si la PSD.
Testul lor a fost insusi Basescu. DNA a inghetat dosarul „Flota’’, refuzind sa-i acorde sefului statului, asa cum si-ar fi dorit, un cec in alb. Actul de insubordonare al lui Daniel Morar fusese, la vremea lui, taxat la ora de virf, in direct, la televizor. Basescu visa la un NUP stampilat pe vapoare, desi legea fundamentala nu le permitea anchetatorilor sa mai faca nici un pas in dosar.
Morar s-a tinut pe pozitii, cu pretul caderii in dizgratie. Indiferenta lui Basescu la bilantul DNA ar trebui sa-l puna pe ginduri.
Problemele juridice ale lui Trian Basescu au gasit insa mai multa intelegere la Parchetul General. Dosarul casei din Mihaileanu s-a inchis ca prin minune, cu NUP, dupa ce Elena Udrea s-a uitat gales in ochii anchetatorilor.
Cineva a gresit. Ori Basescu se bucura de imunitatea oferita de Constitutie si nu poate fi cercetat penal, ori trebuie sa raspunda ca oricare alt cetatean. Or, legea fundamentala este clara: presedintele nu poate fi cercetat pe durata mandatului. Prin urmare, orice acte intocmite de procurori in dosarele sale sint susceptibile de nulitate absoluta.
Parchetul General are insa propriul cod de procedura, descifrabil doar pen