- Exportatorii continua sa piarda datorita politicii de apreciere a leului, pe care o utilizeaza BNR pentru a reduce inflatia.
- Fluctuatiile de curs pot fi atenuate pe piata futures a Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu.
- Hedging-ul valutar reprezinta o masura necesara ce trebuie luata de catre agentii economici, in special de catre exportatori, afirma brokerii.
De aproape un an si jumatate, politica manageriala si contabila a firmelor care realizeaza exporturi se confrunta cu riscuri majore datorita aprecierii constante a leului, care va continua si in lunile urmatoare. „In perioada urmatoare ma astept sa asistam la intarirea treptata a monedei nationale, declara Bogdan Barbieru, senior trader la Vanguard. Recenta masura adoptata de catre BNR, de crestere a ratei dobanzii de interventie de la 7,5% la 8,5%, la care se adauga tendinta de depreciere a monedei unice europene la nivel international sunt motive suficiente care sa asigure aprecierea leului".
Pentru a „scapa" firmele de aceste riscuri puteti apela la produsele derivate existente de mai multi ani si in Romania. Posibilitatea de a beneficia de un curs de schimb dinainte stabilit va ajuta sa stabiliti conditiile si termenele de facturare si, mai ales, in prognozarea cheltuielilor viitoare.
Futures la Bursa din Sibiu
„Pe fondul aprecierii constante a leului, consider ca hedging-ul valutar reprezinta o masura necesara ce trebuie luata de catre agentii economici, in special de catre exportatori, explica Barbieru. Bursa Monetar - Financiara si de Marfuri Sibiu poate oferi o solutie in acest sens. In conditiile in care lichiditatea pe piata futures este in crestere, se poate observa prezenta unui numar din ce in ce mai mare de investitori care se protejeaza impotriva riscului valutar".
Utilizand piata futures, un a