In timp de mediul de afaceri e la sol, Finantele evolueaza la bara (cota) fixa, iar Ministerul Mediului la taxe paralele
Nici o taxa importanta nu va fi modificata in acest an, este promisiunea actualilor guvernanti, pe care, de altfel, spre meritul lor, au si respectat-o. Taxa pe valoarea adaugata (TVA) nu a crescut la 22%, asa cum ne ameninta premierul anul trecut, iar cota unica pare batuta in cuie la 16%. In schimb, diferite ministere majoreaza sau impun propriile taxe.
Ele au gasit o modalitate ingenioasa de a-si mari bugetele: dubla sau chiar tripla impozitare, introducerea de taxe la taxe. Este cazul contributiei de 3% la mediu pe valoarea de vanzare a produselor din lemn si a vestitei „taxe pe viciu".
„Nu intentionam sa schimbam sistemul de taxare, nici in sensul cresterii, nici al scaderii. Vom asigura predictibilitate pentru mediul de afaceri", a declarat, saptamana trecuta, ministrul Sebastian Vladescu. Chiar daca este greu de crezut, de cand a fost instalat in functie, Vladescu nu a introdus vreo taxa sau vreun impozit nou.
Actualul Cod Fiscal aflat in vigoare este cel promovat de predecesorul sau Ionut Popescu. In schimb, Vladescu este dispus sa tolereze fanteziile fiscale ale colegilor sai de cabinet pentru a nu le da bani de la un buget care incaseaza an de an in jur de 29% din Produsul Intern Brut (PIB).
Taxa de mediu pe CAS
Pana in prezent, mediul nu a fost un domeniu prioritar pentru guvernele din ultimii 15 ani. Cu doar un an inaintea aderarii la UE, Romania se gaseste in situatia dificila de a face pe ultima suta de metri ceea ce Occidentul a facut in 50 de ani, iar celelalte state candidate in 10 ani. Iar marea problema a ministerului este bugetul redus din care trebuie sa finanteze proiectele.
Desi anul trecut, potrivit sefului Administratiei Fondului de Mediu (AFM), Mihai Tot