Medicii de medicina muncii din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau au inceput sa controleze firmele din judet pentru a descoperi cazurile de boli profesionale nedeclarate. Anchetele au fost declansate dupa ce s-a constatat o scadere prea mare a numarului de boli profesionale raportate comparativ cu alti ani.
In urma ultimului control au fost declarate doar cinci cazuri de intoxicatii, doua de afectiuni respiratorii, doua de astm bronsic, o dermatoza si trei cazuri de hipoacuzie-surditate. Dupa primele verificari, a fost descoperit un angajat care lucra la o societate din Onesti intr-un mediu cu clor si care s-a imbolnavit de o afectiune respiratorie specifica, nedeclarata ca boala profesionala.
Un al doilea caz, la o societate bacauana de constructie, are ca subiect un angajat care s-a ales cu o afectiune reumatica, de asemenea neinregistrata ca boala profesionala.
Pentru ca alti angajatori nu au luat masuri de izolare fonica a compartimentelor si surselor generatoare de zgomot, nu au asigurat ventilatia corespunzatoare in halele de lucru si nu au administrat echipamentul de protectie necesar in functie de conditiile de munca, o parte din salariatii lor sufera acum de afectiuni grave.
Patronii nu declara bolile profesionale
"Medicii de medicina muncii vor face si o verificare a concediilor medicale acordate angajatilor, dar si a modului in care se face protectia muncii, a declarat dr. Marin Bustuc, director adjunct al DSP. S-a observat ca angajatorii nu declara bolile profesionale.
Motivul ar putea fi evitarea cheltuielilor legate de acestea: despagubiri pentru angajati, asigurarea conditiilor adecvate de munca si nu in ultimul rand, amenzile, care pot ajunge chiar la 30 de milioane de lei vechi. S-a observat ca angaja