A devenit o moda. A devenit o moda inca din mandatul trecut sa ne laudam ca facem programe. Poate programul "Cornul si laptele" a fost cel mai mediatizat. Aceasta moda a fost preluata si de catre actuala guvernare. Si a introdus programul "Fermierul", care, poate, s-ar fi numit mai bine programul Cowboy-ul.
De ce? Pentru ca seamana extrem de mult cu exact ceea ce se intampla in vestul salbatic american, unde investitorii joaca rolul de cowboys, iar taranii romani au avut de ales un singur rol: cel de piei rosii. Ce zice programul Fermierul? In mare, spune cam asa: va vindeti terenul agricol sau il dati in arenda si veti primi o caruta de bani. 50 de euro pe hectar pe an pana la sfarsitul vietii daca il arendati, sau 100 de euro pe hectar pe an, pana la sfarsitul vietii daca il vindeti. Si Guvernul se mira ca taranii nu vor sa isi vanda terenurile cowboy-ilor. Recent, in emisiunea "Economia in 60 de minute", presedintele Comisiei de buget, finante, banci si piata de capital din Senatul Romaniei, domnul Varujan Vosganian, ne facea un calcul: Ganditi-va, spunea dansul, daca un taran are 5 hectare de teren si il vinde, va primi pana la sfarsitul vietii 500 de euro pe an.
L-am intrebat pe domnul Vosganian: dumneavoastra ati putea trai cu 500 de euro pe an? A evitat raspunsul in mod repetat si diplomat, asa ca, vom da noi un raspuns economic: 500 de euro pe an reprezinta cam 2 salarii medii pe economie, asa ca, s-ar putea trai, mediu, cam 2 luni din 12. Ce vor face taranii in urmatoarele 10 luni ? Cu ce vor trai? Nu asa se pune problema, ne sugera domnul Vosganian. Dar cum? Pentru ca, dupa rationamentul nostru, nu foarte multi tarani au in proprietate 5 hectare de teren ca sa incaseze 250 de euro pe an in caz ca il dau in asociatie sau 500 de euro pe an, in cazul in care il vand. Si daca vinde terenul, cu ce va ramane taranul? Pai, cu pretul incasat pe teren or