• Matei Basarab ar putea fi ingropat a doua oara, de data aceasta sub ruine
Situatie grava in peisajul monahal valcean. O manastire veche de aproape patru secole ar putea fi distrusa in totalitate din cauza dinamitarii muntelui pe care se afla. Manastirea Arnota din comuna valceana Costesti este situata in apropierea unei exploatari de calcar.
Practic, intreg muntele Arnota, parte a masivului Buila, este format din calcar, exploatarile incepand in anii ’60. Deoarece calcarul se extrage prin dinamitarea muntelui, manastirea, cu o valoare de patrimoniu extrem de mare, a avut de suferit. Exploziile au dus la fisurarea zidurilor si implicit, la distrugerea frescelor si a picturilor interioare si exterioare. La Arnota este inmormantat si ctitorul - marele voievod Matei Basarab.
Totul a inceput acum 40 de ani
Miniera Ramnicu Valcea a inceput sa exploateze calcarul din muntele Arnota in urma cu mai bine de 40 de ani. Calcarul extras de aici este folosit de Uzinele Sodice Govora.
Exploatarea carierei exercita un impact extrem de mare asupra mediului, care se accentueaza de la o zi la alta, facandu-i pe specialisti sa creada ca efectele vor fi unele devastatoare in viitorul apropiat.
Peisajul din zona carierei este unul selenar, ecologizarea intregului munte ridicandu-se la sume fabuloase, pe care comunitatea locala nu le poate suporta.
Autoritatile propun o serie de solutii pentru rezolvarea unei situatii extrem de grave. Astfel, conducerii Exploatarii Miniere i s-a propus mutarea carierei in alta parte, precum si incadrarea acesteia intr-o ambianta ecologica.
De asemenea, se doreste infiintarea unui parc national, din care sa mai faca parte si Manastirea Bistrita.
@N_P