Guvernatorul BNR a anuntat ca pastreaza tinta de inflatie la 5% pentru 2006. Pentru ca deviatia inflatiei, oricum asumata de Mugur Isarescu la 6,5%, sa nu fie la randul ei depasita, se urmareste ca din a doua jumatate a anului sa asistam la un deficit al cererii din piata. Principala intrebare care se pune dupa ce asculti aceasta declaratie este: Cum se va ajunge la acest deficit de cerere in conditiile in care piata se confrunta de mai bine de un an cu un excedent al cererii. Scopu
Guvernatorul BNR a anuntat ca pastreaza tinta de inflatie la 5% pentru 2006. Pentru ca deviatia inflatiei, oricum asumata de Mugur Isarescu la 6,5%, sa nu fie la randul ei depasita, se urmareste ca din a doua jumatate a anului sa asistam la un deficit al cererii din piata.
Principala intrebare care se pune dupa ce asculti aceasta declaratie este: Cum se va ajunge la acest deficit de cerere in conditiile in care piata se confrunta de mai bine de un an cu un excedent al cererii. Scopul final pare a fi, de fapt, reducerea consumului prin orice mijloace. Este clar ca discursul guvernatorului a avut la baza un “agreement” cu partea guvernamentala, care s-a aratat dispusa sa dea o mana de ajutor bancii centrale in razboiul sau contra inflatiei. Prima arma va fi componenta salariala. De altfel, Isarescu a lasat sa se inteleaga ca salariile “vor creste mult mai prudent”. Cum insa viata politica este miscatoare, iar spectrul alegerilor anticipate s-a ridicat din nou deasupra Parlamentului, “ne putem astepta ca deciziile politice pentru restrangerea consumului sa nu mai fie chiar atat de dure cum se preconizeaza in acest moment”, este de parere analistul-sef al ABN Amro, Radu Craciun.
Pentru a stopa consumul, “ne bazam pe controlul cererii agregat, ceea ce ne va ajuta sa reducem preturile volatile (n.