SANATATEA COPILULUI Pofticios si curios in acelasi timp, copilul ar manca orice. Atentie, parinti! Copilul nu este un adult in miniatura. Aveti grija ce ii puneti pe masa, daca vreti ca acesta sa se dezvolte armonios! Majoritatea produselor alimentare de pe piata contin E-uri sau aditivi alimentari: coloranti, conservanti, stabilizatori de gust, emulgatori, indulcitori artificiali. Acestia intra in compozitia cerealelor, dulciurilor, bauturilor carbogazoase, painii sau produselor din carne, multe dintre acestea facand parte din alimentatia zilnica a copiilor. Pe termen lung, E-urile rele isi pun amprenta: greturi, stari de voma, urticarie, dureri de cap, dar si tulburari de crestere, hiperactivitate, obezitate, boli cronice, aparitia unor tumori.
Sugarul
"Cu cat copilul este mai mic, cu atat E-urile sunt mai periculoase. In multe cazuri, aditivii alimentari bombardeaza organismul micutului inca de la varsta de sugar. Vinovate sunt mamele care lasa ca in alimentatia copilului sa se strecoare sucurile carbogazoase, dulciurile, mezelurile. Mamele trebuie sa fie atente si cu propria alimentatie in perioada de alaptare, deoarece s-a demonstrat ca unele E-uri pot ajunge in laptele matern si de acolo in organismul copilului", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Micutul este foarte vulnerabil in aceasta perioada, sistemul lui imunitar nu este format pana la 6-7 luni, iar laptele matern este cel care ii furnizeaza anticorpii necesari. Daca o data cu laptele matern, copilul primeste si E-uri, atunci nu trebuie sa ne mai miram de ce are lipsa de calciu sau de ce unele vitamine nu pot fi asimilate. Prof. dr. Mencinicopschi atrage atentia ca E 450, E 451 si E 452 (fosfati, polifosfati) care se gasesc in salamuri, in branzeturile topite interfereaza cu metabolismul calciului. Acesti aditivi pot determina atrofi