Parchetele "au inceput sa functioneze bine in ultimele luni", dar "in instante inca avem un nivel ridicat de coruptie". Aceasta este concluzia la care a ajuns seful statului, Traian Basescu, in urma prezentarii datelor statistice privind activitatea Parchetului General pe 2005. El le-a cerut procurorilor sa aplice legea indiferent de persoanele anchetate, respectand totodata drepturile omului, si sa infrunte "realitatile justitiei" din care fac parte.
Prezent la sedinta de bilant a Ministerului Public, alaturi de procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, premierul Tariceanu, Cristian Deliorga, vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, presedintele tarii a remarcat "evolutia pozitiva a Parchetului General", sustinand ca la polul opus se afla justitia - una dintre institutiile cu cea mai scazuta credibilitate.
"Nu dumneavoastra, procurorii, sunteti cei care constatati nevinovatii in mari acte de coruptie. Asa este. Si stiu ca intotdeauna ati fost de cealalta parte a baricadei in marile cazuri care s-au solutionat negativ si fara rezultatul asteptat si indreptatit in instante”, a spus Traian Basescu, cerandu-le procurorilor sa aplice legea, indiferent de persoanele cercetate. "Toti suntem egali in fata legii. Asta e premisa de la care trebuie sa plecati", a afirmat el, incurajand procurorii sa tina cont de faptul ca fiecare inculpat sau invinuit are dreptul sa se apere public, iar anchetatorii sa apere legea.
"Pare, la un moment dat, a fi o lupta nedreapta pentru imaginea procurorului si, totusi, trebuie sa vi-o asumati. Aveti obligatia sa plecati de la premisa dreptului oricarui cetatan de a se exprima liber si asta nu trebuie sa lase nici o amprenta asupra activitatii procurorului", a afirmat Basescu.
In ceea ce priveste justitia, care in opinia sefului statului reprezinta