Primaria Constanta a hotarat ieri sa amane pana la o data neprecizata procedurile de concesionare a Cazinoului Constanta. Decizia a fost luata in ultima clipa din cauza unor noi reglementari privind regimul concesionarii monumentelor istorice aflate in domeniul public sau privat al statului sau administratiilor locale, intrate in vigoare pe 30 ianuarie.
Intrucat pana la data la care trebuia sa aiba loc incheierea contractului nu au aparut si normele metodologice care reglementeaza modul concret de concesionare, iar Cazinoul este monument istoric, autoritatile au decis sa amane semnarea contractului.
SC Queen Internationl Investment SRL Bucuresti, firma care urmeaza sa preia Cazinoul, apartine unui controversat om de afaceri israelian, Fredy Robinson. Potrivit caietului de sarcini intocmit de Primarie, contractul de concesionare a Cazinoului este valabil pentru o perioada de 49 de ani, contra unei redevente anuale de 121.000 de euro.
Concesionarul trebuie sa faca dovada faptului ca are experienta in domeniul jocurilor de noroc, sa fie in stare sa investeasca 3,5 milioane de euro in primii cinci ani de contract pentru renovarea si modernizarea monumentului istoric si sa rezerve 80% din locurile de munca aferente localnicilor.
Singura societate interesata si capabila sa faca fata acestor cerinte a fost SC Queen International Investment SRL Bucuresti, reprezentanta unei firme olandeze, specializata in industria jocurilor de noroc. Putini stiu insa povestea celui care se afla in spatele acestei firme.
Robinson detine cazinouri si in Europa si in Africa
Numele lui Fredy Robinson este sinonim cu notiunea de „afacere controversata”. Aproape toate investitiile sale din Romania s-au „bucurat” de atentia institutiilor de control ale statului si ale presei de investigatii. Sub patronajul sau a murit urat, du