nu se aşteaptă ca preţul apartamentelor vechi să scadă. "O eventuală micşorare a preţului apartamentelor ţine de raportul dintre cerere şi ofertă. Chiar dacă, teoretic, locuinţa devine nu se aşteaptă ca preţul apartamentelor vechi să scadă.
"O eventuală micşorare a preţului apartamentelor ţine de raportul dintre cerere şi ofertă. Chiar dacă, teoretic, locuinţa devine mai ieftină cu o cincime din valoarea ei, nu înseamnă că vânzătorul va renunţa la posibilul câştig", ne-a declarat Emil Giurgiu, preşedintele Camerei de Comerţ Imobiliar din România (CCIR).
Construcţiile noi, favoritele proiectului
Proiectul legii privind TVA mai precizează că scutirea nu se aplică în cazul livrării unei construcţii noi, a unei părţi a acesteia sau a unui teren construibil dacă este efectuată de o persoană impozabilă care şi-a exercitat sau ar fi avut dreptul de deducere. Locuinţa este considerată nouă până la data de 31 decembrie a celui de-al doilea an după momentul construirii. Practic, cine vinde o locuinţă nouă în această situaţie nu face economia de 19%, scutirea fiind aplicabilă după acest termen. În această situaţie, legea îi va favoriza pe investitorii în proiecte noi, pentru care afacerea va deveni mai rentabilă. Marin Cristea, directorul general al Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO), spune că, "teoretic, investitorii, dar şi beneficiarii vor fi încurajaţi să facă şi eventuale reduceri, măcar cu 19%".
Scenariul scăderii preţurilor în UE nu e obligatoriu
Preşedintele CCIR ia în calcul şi o eventuală creştere a interesului străinilor pentru domeniul imobiliar românesc. "În aceste condiţii, preţurile vor fi dictate de regulile din spaţiul european", spune Emil Giurgiu. El atrage atenţia că nu este obligatoriu ca preţurile la locuinţe şi terenuri să scadă, aşa cum s-a întâmplat în Polonia, Cehia şi Ungaria odată cu integrarea. "