Muncitorii romani care contacteaza o boala profesionala in Italia beneficiaza de mai multe drepturi, printre care plata unei indemnizatii, tratament si consiliere pentru recuperare si reintegrare, informeaza Departamentul pentru Munca in Strainatate.
Potrivit unui comunicat al secretarului de stat Daniela Nicoleta Andreescu, coordonatorul Departamentului pentru Munca in Strainatate, muncitorii care au contactat o boala profesionala trebuie sa-si anunte patronul in termen de 15 zile de la data la care au aflat acest lucru si sa prezinte acestuia certificatul medical cu respectivul diagnostic.
La randul sau, angajatorul trebuie sa prezinte birourilor Institutului National de asigurare impotriva accidentelor la locul de munca si a bolilor profesionale (INAIL), in termen de cinci zile de la primirea certificatului medical, declaratia de boala profesionala.
INAIL poate fi anuntat si de catre medicul care a diagnosticat lucratorul, in aceasta situatie, Institutul cerandu-i patronului declaratia de boala profesionala.
Ca si in cazul unui accident de munca, lucratorul are dreptul la o indemnizatie temporara, in cazul in care boala profesionala determina absentarea de la locul de munca.
Daca se constata ca boala isi are originea intr-un accident produs la locul de munca, aceasta generand un grad de incapacitate psihofizica cuprins intre 6 la suta si 100 la suta, lucratorul are dreptul la prestatie pentru vatamare biologica astfel: o indemnizatie in numerar daca gradul de incapacitate este mai mare de 6% si mai mic de 16% si o indemnizatie in renta daca gradul de incapacitate este egal sau mai mare de 16%.
Muncitorii romani care contacteaza o boala profesionala in Italia beneficiaza de mai multe drepturi, printre care plata unei indemnizatii, tratament si consiliere pentru recuperare si reintegrare, informeaza Departamentul pentru Munca