Evolutia pozitiva inregistrata in procesul de dezvoltare al industriei fondurilor de actiuni a dus la aparitia unei noi prezente pe piata. In prezent, pe piata exista 24 de fonduri din categoria OPCVM si doua in categoria AOPC, volum care reprezinta o crestere de 30 de procente fata de anul 2005.
Evolutia din ultimele 12 luni a cotei de piata pe categoria de fonduri a consemnat parcursul considerat de analistii pietei chiar spectaculos pentru anumite categorii de fonduri.
Fondurile Monetare au cedat peste 50% din cota lor de piata
Potrivit raportului prezentat de UNOPC, fondurile monetare au pierdut peste 26 la suta, adica aproape jumatate din segmentul de piata detinut in ianuarie 2005. Aceste procente au fost impartite de celelalte categorii. Aceasta redistribuire confirma faptul ca fondurile diversificate si cele de actiuni au avut cea mai mare atractivitate, tendinta care, potrivit analistilor, va continua si pe viitor datorita faptului ca randamentele oferite de instrumentele din piata monetara nu sunt suficient de atractive. Ambele fonduri monetare au inregistrat scaderi de activ net, cel mai afectat fiind FDI Stabilo. Recentele evolutii din piata monetara si masurile luate de BNR pentru temperarea consumului prin cresterea cu un punct a ratei dobanzii vor fi resimtite si de fondurile monetare la care se va produce o crestere corespunzatoare a randamentelor proprii.
Fondurile de Obligatiuni si Instrumente cu venit fix, randament sub rata inflatiei
In cursul lunii ianuarie, aceasta categorie a inregistrat o diminuare cu 2,9% a sumei activelor nete administrate. Exceptie a facut FDI BCR Clasic, a carui performanta a fost de 1,6%, iar activul net a crescut fata de luna anterioara cu 1,16%. Aceeasi evolutie pozitiva s-a inregistrat si la FDI Orizont, al carui activ net a crescut cu 5,62%.
Nici FDI Euro