Politica bancilor comerciale de a tine dobanzile la depozitele atrase la niveluri real negative, sub rata inflatiei, a avut ca efect scaderea puternica a economisirii populatiei, care a preferat sa consume, adancind, in acest fel, deficitul comercial, datorita scaderii preturilor la produsele importate, prin aprecierea leului.
Anul trecut, ritmul de crestere a economiilor populatiei in banci a coborat la 23%, fata de circa 37% in 2004.
Pentru a lupta cu aceasta tendinta, si la indemnul Fondului Monetar International, Banca Nationala a majorat dobanda de politica monetara si pe cea de interventie, de la 7,5 la 8,5%, dupa ce in ianuarie inflatia a crescut cu 1,1%.
In acelasi timp, BNR a anuntat o accelerare a procesului de sterilizare a lichiditatilor in lei de pe piata monetara, cu scopul de a impinge bancile sa majoreze dobanzile la depozitele atrase. Astfel ca in fiecare saptamana ziua de luni echivaleaza pentru banci cu momentul plasarii a miliarde de lei la BNR. Asa s-a intamplat si ieri, cand banca centrala a atras din piata 5 miliarde de lei in depozite la o luna cu o dobanda de 8,5%, absorbind in totalitate ofertele bancilor.
Se pare ca indemnul BNR va fi luat in calcul de bancile comerciale, acestea fiind asteptate sa majoreze, in perioada urmatoare, dobanzile pasive cu circa 1%. Acestea se situeaza, in prezent, la 4 - 5%/an pentru scadenta la o luna, iar cele la un an se situeaza, in medie, intre 6 - 7%, existand si oferte mult mai generoase, dar unde si riscurile pot fi pe masura. In acest fel dobanzile se vor afla la limita inflatiei anuale prognozate de BNR la 6,5%, dar de altii la 8,5%.
In ceea ce priveste dobanzile la creditele in lei, concurenta ar putea forta bancile chiar sa le reduca, dupa ce creditarea de consum in valuta a devenit tot mai dificila, in urma masurii BNR de majorare a rezervelor minime obligatorii in valu