Judetul Alba se afla cu mult in urma celorlalte judete din jur in ceea ce priveste strategiile culturale si transformarea produselor culturale in produse turistice.
Desi anual s-au investit sume considerabile, Alba nu a reusit ani de-a randul sa construiasca macar un eveniment de nivel national, care sa atraga si fonduri, cu exceptia sarbatorii Zilei Nationale, care oricum nu este o initiativa suta la suta locala.
Motivul ar putea fi prostul management al institutiilor din acest domeniu, nivelul cultural scazut al celor care au condus judetul, lipsa unor initiative private, dar si apatia in care se zbate asa-numita lume universitara.
Festivalul "Lucian Blaga", cu care se lauda autoritatile din Alba, organizat in municipiul Sebes, a scazut de la an la an si a ajuns sa fie ocolit de unii dintre cei mai importanti specialisti in opera filosofului, iar alte proiecte culturale nu au depasit nivelul judetean.
Pana si fiica acestuia, Dorli Blaga, a refuzat sa participe la eveniment si s-a delimitat de fiecare data de manifestarile care au loc in Alba, considerate de nivel scazut sau transformate in "agape" pe bani publici.
De asemenea, o buna parte din fondurile alocate de la Consiliul Judetean (miliarde in fiecare an) au fost inghitite de diverse sarbatori inventate, de genul "Fiii satului", sau "manifestari" de notorietate cel mult judeteana.
Repartizarea s-a facut cel mai adesea dupa criterii politice, fara nici o strategie clara, care sa cuprinda, cum ar fi normal, obiectivele, resursele disponibile, persoanele responsabile si rezultatul asteptat.
"Moda" acestor sarbatori, pentru care s-au cheltuit foarte multi bani publici, s-a manifestat mai ales in preajma alegerilor, cand evenimentele respective au fost mascate in "intalniri cu fiii satului".
Un alt mod in care autoritatile din Alba inteleg sa che