In ciuda faptului ca pe piata petroliera cotatiile barilului de titei se mentin la cote extrem de inalte, care se misca in jurul unor valori de peste 60 de dolari, ministrul qatariot al petrolului, Abdullah bin Hamad al-Attiyah, considera ca, totusi, la acest nivel avem de-a face cu un excedent de petrol, transmite Reuters.
"Cred ca pietele internationale sunt supraalimentate in acest moment. Preturile titeiului scad, ceea ce inseamna ca nu exista intreruperi in alimentare", a spus Al-Attiyah. Explicatia acestui fenomen consta, in parte, in faptul ca marii consumatori mondiali, Statele Unite ale Americii si Europa, si-au refacut stocurile puternic afectate anul trecut de uraganele ce au devastat SUA.
Organizatia tarilor exportatoare de petrol (OPEC) ramane insa extrem de reticenta in aceasta chestiune si anunta ca daca se vor impune unele schimbari de politica, acestea nu vor fi luate decat dupa intalnirea ce va avea loc in luna martie. In paralel, Nigeria, care se afla la presedintia Organizatiei tarilor exportatoare de petrol a aratat ca este inca mult prea devreme sa se pronunte in ceea ce priveste masurile pe care cartelul ar trebui sa le adopte.
De la sfarsitul lunii ianuarie pretul petrolului a intrat pe o panta descendenta, cunoscand o scadere de aproximativ 15% pana in prezent. Doar la sfarsitul saptamanii trecute tendinta descendenta a fost rupta de violentele din Nigeria, care au ridicat din nou cursul la peste 60 de dolari barilul.
Fata de conflictul iscat in jurul proiectului nuclear iranian, Al-Attiyah a precizat ca nu este ingrijorat ca o eventuala intensificare a tensiunilor dintre Iran si tarile occidentale ar putea determina sistarea livrarilor de petrol de la Teheran, in semn de protest. "Nu suntem ingrijorati, inca, si nici nu cred ca trebuie sa fim", a spus Al-Attiyah.
In ceea ce priveste anuntul presedintelui america