Exista subiecte pe care politicienii, inclusiv cei guralivi, evita sa le dezbata in contradictoriu, oricit de inversunati s-ar arata unii impotriva. Poate cel mai notoriu caz a fost retehnologizarea fara licitatie a Portilor de Fier, intinsa pe doua-trei guvernari, suficient asadar ca sa existe potentiale vinovatii de-a latul intregului spectru politic.
Un alt asemenea subiect tabu pare a se naste acum, sub ochii nostri. Este vorba despre modul in care RAAPPS si Primaria Capitalei retrocedeaza conditionat proprietati aflate in cea mai rivnita zona a Bucurestiului: cartierul Primaverii.
Luata fiecare separat, nici o astfel de retrocedare nu trezeste foarte multe suspiciuni.
E simplu de imaginat ca un om de afaceri si un avocat au dat, poate intimplator, peste vreo babuta care se chinuie de ani de zile sa-si recupereze de la stat casa sau terenul confiscate de comunisti si i-au propus, contra unui pret corect, sa preia ei sarcina de a desteleni hatisul birocratic la capatul caruia se gaseste titlul de proprietate.
In cazul de fata insa, ceea ce uimeste pina la stupefactie sint amploarea si metoda. Analizate un pic, ambele contureaza complicitatea dintre cei doi si functionarii publici care au decis retrocedarea.
Omul de afaceri Mihai Cuptor si avocatul Cristian Dinu au izbutit sa intre in posesia a peste 30 de proprietati, terenuri si vile, amplasate in zone rezidentiale. In fiecare caz au existat insa ante-contracte de vinzare-cumparare incheiate intre fostii proprietari si cuplul Cuptor-Dinu. Si inca am crede in cele 30 de coincidente luate separat daca nu ne-ar impiedica insisi oficialii RAAPPS.
Multe dintre cererile de revendicare vizau domeniul public al statului, care nu se poate retroceda, drept pentru care s-au oferit in schimb terenuri ce apartineau domeniului privat al statului.
@N_P