pentru femei, împotriva bărbaţilor. Ca orice alt domeniu, şi acesta a fost preluat de bărbaţi, la un moment dat", spune tânărul antrenor. "Wing Tzun foloseşte un concept extrem de simplu. În pentru femei, împotriva bărbaţilor. Ca orice alt domeniu, şi acesta a fost preluat de bărbaţi, la un moment dat", spune tânărul antrenor. "Wing Tzun foloseşte un concept extrem de simplu. În primul rând, se evită folosirea forţei împotriva altei forţe. Tehnicile sunt uşor de învăţat şi reprezintă o metodă eficace de autoapărare pentru cei mai slab dotaţi. Se poate aplica în lift, în maşină, în locuri cu suprafaţă mică, oriunde. Poate fi aplicat de oricine, indiferent de vârstă, pentru că nu necesită mobilitate şi forţă fizică deosebite. Este arta marţială a omului inteligent. Mişcările sunt foarte uşoare şi naturale şi foarte uşor de asimilat", mai spune Gabriel Borca.
Cursanţii sunt în majoritate bărbaţi
La Timişoara sunt deja zece cursaţi care învaţă Wing Tzun, în majoritate bărbaţi. Cel mai în vârstă cursant are 50 de ani. Taxa este de 500.000 de lei pe lună, iar primul nivel, autoapărarea, durează trei luni. În total, un cursant Wing Tzun poate parcurge 12 grade, fiecare structurat după un program special.
Cel care a dezvoltat la nivel internaţional acest stil de arte marţiale este Emin Boztepe, un turc emigrat în Statele Unite. Wing Tzun se practică acum în peste 40 de ţări ale lumii.
Această artă marţială a fost dezvoltată acum mai mult de 250 de ani în China, de călugăriţa Ng Mui şi de Yim Wing Tsun, după numele căreia a fost denumită. În acele vremuri, cele două femei au reuşit astfel performanţa să câştige lupte împotriva unor mari luptători. Ani de zile, Wing Tzun a fost practicat în cercuri restrânse.