O să amestec ultima premieră disponibilă prin cinematografe cu câteva noutăţi DVD mai puţin notabile. Grosul paginii îi va reveni premierei, nu de alta, dar o merită.
Arareori dai peste un film hollywoodian care să nu îţi dea intriga mură în gură. Când îi apucă amocul, tăticii industriei americane de film merg în forţă către extrema opusă, ilustrată în acest caz de Syriana, un film regizat şi scris de Stephen Gaghan. E suficient de complicat pentru ca studioul care a produs lungmetrajul să pună la dispoziţia criticilor de specialitate un ,ghid" al personajelor... Mare parte din meritul punerii la punct şi promovării acestei pelicule îi revine însă lui George Clooney, care a făcut tot lobby-ul aferent, plus că, împreună cu Steven Soderbergh, deţine compania producătoare a Syrianei, Section Eight, şi că interpretează rolul unui agent CIA (pentru care a fost şi nominalizat la Oscar). Rezultatul este un lungmetraj care mai degrabă te propulsează în confuzie decât te lămureşte. De aici, fireşte, derivă cele două tăişuri ale sale: e un thriller fără rezoluţie şi fără eroi, dar şi o frescă geopolitică pe care trebuie s-o refaci ca pe un puzzle. Trăind dezamăgirea că mereu îţi lipsesc câteva piese. Şi, cum era de aşteptat, este vorba de un film pe care trebuie să îl vezi de cel puţin două-trei ori.
Lungmetrajul despre: petrol, spionaj, terorism, corupţie americană, în consecinţă, lucrând cu vreo patru filoane narative, îşi trage toată seva din modul în care ştie să jongleze cu reţetele diferitelor specii. Nu există personaje secundare sau principale, rele sau bune, sau, în general, nici un suport de identificare pentru spectator. Singurele "cârlige" de acest tip care îţi sunt puse la dispoziţie se materializează în situaţii-limită prin violenţa lor: moartea unui copil, un episod de tortură etc. Mda, la care adăugaţi şi conflictele cu tatăl pe care l