Adaptarea legislatiei tarii noastre la legislatia comunitatii europene a fost una din primele sarcini asumate de Romania in momentul declansarii negocierilor pentru integrare. De la an la an tot mai multe acte normative au fost modificate, unul din domeniile in care legislatia a fost aproape complet revazuta fiind cel al protectiei mediului. Si era normal sa fie asa avind in vedere ca preocuparea pentru asigurarea unui mediu sanatos si echilibrat era un subiect relativ nou pentru tara noastra. Noile acte normative aduc o serie de modificari vechii legislatii din domeniu, dintre care cele mai importante se refera la sanctiuni. OUG nr. 195, privind protectia mediului, OUG nr. 196, privind fondul pentru mediu si OUG nr. 152, privind prevenirea si controlul integrat al poluarii, toate aprobate la sfirsitul anului trecut si intrate in vigoare anul acesta, au fost prezentate, in cadrul unei conferinte de presa, de catre Daniela Agache, comisar sef al Comisariatului Judetean Braila al Garzii Nationale de Mediu (CJGNM).
Astfel, conform OUG nr. 195, intrata in vigoare la 29 ianuarie a.c., incalcarea reglementarilor privind protectia mediului poate fi sanctionata contraventional sau penal. Sanctionarea faptelor contraventionale se va face pe trei paliere, in functie de gravitate, iar sanctionarea faptelor de natura penala se face pe cinci paliere.
Cea mai mica amenda: 65 milioane de lei vechi
In primul palier sint incadrate amenzile cuprinse intre 6.500 si 7.000 RON (65 - 70 milioane de lei vechi), pentru persoane fizice si intre 25.000 si 30.000 RON (250 - 300 milioane de lei vechi) pentru persoane juridice. Sanctiunile se acorda pentru incalcarea unor prevederi legale cum ar fi: neintretinerea perdelelor forestiere si aliniamentelor de protectie, spatiilor verzi, parcurilor sau gardurilor vii pentru Imbunatatirea capac