De la Perpessicius
la Mircea Handoca
ŞPovestea vieţii lui Mircea Eliade spusă în puţine cuvinte şi multe imagini de Mircea Handoca, aşa ar fi putut fi intitulată cartea apărută recent la Editura Dacia din Cluj. Cine este Mircea Eliade ştie toată lumea sau, mai exact, se ştie în toată lumea, nu numai în România. Cine este Mircea Handoca ştiu mai puţini.
Mircea Handoca se ocupă, de aproape o viaţă întreagă, de identificarea, inventarierea, şi punerea în circulaţie a textelor marelui scriitor, ca şi de adunarea şi interpretarea corectă a informaţiilor privind biografia sa. În ultimii ani, acest editor şi biograf, competent şi devotat, polemizează neobosit cu numeroşii detractori ai lui Mircea Eliade (şi iese victorios ori de câte ori are parte de un arbitraj corect).
Este un noroc să te naşti cu talent de scriitor. Dar un noroc poate şi mai mare este să apară cineva care să aibă grijă de scrierile tale, cât timp trăieşti şi mai ales după ce nu mai eşti în viaţă, când nu mai ai cum să-ţi exprimi voinţa şi când textele în care ai investit o parte din propria-ţi fiinţă se pot pierde sau falsifica, până la a nu mai fi de recunoscut. În cazul lui Eminescu, norocul s-a numit Perpessicius şi, după moartea lui Perpessicius, Petru Creţia. În cazul lui I. L. Caragiale - Şerban Cioculescu. În cazul lui Tudor Arghezi - Gh. Pienescu. În cazul lui Liviu Rebreanu - Niculae Gheran.
Omul providenţial al posterităţii lui Mircea Eliade se numeşte Mircea Handoca. Nimeni altcineva decât el nu putea realiza o ,biografie ilustrată" a lui Mircea Eliade atât de bine gândită şi cu o atât de mare putere de evocare. Fotografii din vechi albume de familie, scrisori, extrase din presa epocii, desene, coperte de cărţi, ciorne sunt ordonate ingenios şi semnificativ, ca într-un puzzle, şi comentate pe scurt, operativ, în sco