Inlaturati de pe scena poltica, cenzurati in presa, liderii partidelor de opozitie au ales strada ca loc de manifestare a pozitiei lor antiguvernamentale. Dar actiunile lor nu si-au atins scopul decat partial si uneori cu pretul unor vieti. Comunistii, care reprezentau autoritatile statului, au reusit sa-i infranga.
"Banda lui Maniu si Bratianu"
La inceputul lui august 1945, generalul Susaikov a trimis Comisarului National pentru Afaceri Straine al URSS, Molotov, o telefonograma cu urmatorul text:
"S-au primit informatii ca Maniu organizeaza la 16 august a.c. o demonstratie in Bucuresti, indreptata impotriva guvernului Groza. In acelasi timp, la clubul central al liberalilor va avea loc o adunare ai carei participanti de asemenea vor lua parte la demonstratia lui Maniu. Organizatorii intentioneaza sa scoata in strada circa 5.000 de oameni. S-a hotarat, in general, organizarea unei serii de demonstratii pana la 20 august." Acuratetea informatiilor primite de sovietici demonstreaza atentia cu care sovieticii urmareau miscarile partidelor de opozitie.
COMUNISTII PUN PIEDICI TARANISTILOR. La fel procedau si autoritatile statului. Reprezentantii Ministerului de Interne, a Prefecturii si a Serviciului Secret - care incepuse a fi controlat de Emil Bodnaras, s-au intalnit si au pus la cale un plan de actiune pentru "zadarnicirea demonstratiei" care prevedea: arestarea organizatorilor manifestatiei, exceptandu-l pe Maniu si efectuarea in ziua de 16 august a unui "control mai riguros al actelor". Dar daca evenimentul din 16 august nu a avut nici un ecou, organele statului au ramas in alerta. Alte modalitati prin care PCR-ul, majoritar in guvernul Groza, a reusit sa reduca la tacere vocea liberalilor si taranistilor au fost instaurarea cenzurii in presa si inchiderea redactiilor ziarelor oficiale ale opozitiei.
CONTRAMANIFESTATII PROPAGANDISTICE.