Mult discutata Strategie de Securitate Nationala a Romaniei a fost data ieri publicitatii de Administratia Prezidentiala, dupa insistente ale mass-media, societatii civile si ale unor partide politice.
Principalele riscuri si amenintari care pot pune in pericol securitatea nationala a Romaniei, valorile si interesele sale ca stat membru al comunitatii europene si euroatlantice sunt urmatoarele:
TERORISMUL INTERNATIONAL. Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, asupra unor obiective-simbol ale civilizatiei si puterii americane, actiunile de aceeasi natura executate la Madrid, Londra, Moscova sau Istanbul, precum si cele care au avut loc in Orientul Apropiat, Caucaz, Africa, Asia Centrala, de Sud si Sud-Est dovedesc faptul ca terorismul international de sorginte extremist-religioasa, structurat in retele transfrontaliere, reprezinta cea mai grava amenintare la adresa vietii si libertatii oamenilor, a democratiei si celorlalte valori fundamentale pe care se intemeiaza comunitatea euroatlantica. (...)
ARME DE DISTRUGERE IN MASA. Armele nucleare, chimice, biologice si radiologice constituie o alta amenintare deosebit de grava din punctul de vedere al potentialului de distrugere. Accesul la astfel de mijloace devine tot mai usor din punct de vedere tehnologic, iar tentatia dobandirii lor sporeste amenintator, concomitent cu reducerea garantiilor de comportament responsabil al autoritatilor ce intra in posesia lor, indeosebi in cazul regimurilor animate de ideologii politice sau religioase extremiste. (...)
CONFLICTELE REGIONALE. In pofida evolutiilor pozitive din ultimul deceniu si jumatate, care au facut din Europa un loc mai sigur si mai prosper, arealul strategic in care este situata Romania este inca bogat in conflicte locale, inter- si intrastatale, cu puternice implicatii pentru pacea si securitatea regionala si europeana. Produs auxiliar a