- Bogdan Baltazar: O eventuala continuare a procesului de apreciere a monedei nationale va ajuta Banca Nationala in incercarea de a atinge tinta de inflatie, insa nu decisiv.
- Exportatorii sunt primii afectati de ascensiunea leului
- Federatia Patronala a Industriei Usoare: Exista firme romanesti care doresc sa-si inchida afacerile
Misiunea Fondului Monetar International a recomandat Bancii Nationale a Romaniei sa permita continuarea aprecierii leului. "In opinia misiunii, inca mai este loc pentru acomodarea unei aprecieri suplimentare a monedei nationale, in conditiile in care aceasta apreciere nu conduce la situarea ratei inflatiei sub limita inferioara a intervalului de fluctuatie," subliniaza concluziile preliminare ale FMI.
Desi un leu mai puternic va insemna inflatie mai scazuta continuarea procesului de apreciere ar putea avea si efecte negative. Cursul de schimb al monedei nationale a evidentiat anul trecut o apreciere substantiala.
In medie, leul a castigat in 2005 in termeni nominali 10,85% fata de euro si 10,72% in raport cu dolarul. Calculat la sfarsit de perioada, aprecierea leului a fost, tot in termeni nominali, de 7,3% comparativ cu moneda europeana. Euro a scazut astazi, pentru prima oara dupa aproape un an, sub pragul de 3,5 lei.
Bogdan Baltazar: "BNR vasleste o barca care de 15 ani incearca sa se redreseze"
Presedintele BB&P, Bogdan Baltazar, considera ca o eventuala continuare a procesului de apreciere a monedei nationale va ajuta Banca Nationala in incercarea de a atinge tinta de inflatie, insa nu decisiv.
"Este trecut in orice manual de economie ca o moneda mai puternica inseamna inflatie mai scazuta. In Romania inflatia este insa o problema structurala. Dificultatile la nivelul economiei nu pot fi compensate doar cu astfel de decizii. BNR nu face altc