Chiar daca societatile de leasing au inaintat BNR o serie de propuneri privind reglementarile financiare nebancare, Legea IFN a fost alcatuita fara acestea. Astfel, Legea IFN nu a tinut cont de propunerile Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania.
De aceea, sustine Asociatia vor fi avantajate firmele mari si puternice si se va ajunge la falimentarea celor mici si mijlocii. Potrivit Ordonantei 28 (Legea IFN) o societate care are activitatea de leasing trebuie sa aiba capital social de 200.000 euro, leasingul operational este inclus in reglementarile institutiilor bancare, fiind considerat un mod de creditare, se restrictioneaza emiterea de obligatiuni si se limiteaza dreptul la fuziune.
ASRL, in schimb sustine ca e nevoie de doar 100.000 euro capital social si de 200.000 euro fonduri proprii si considera ca leasingul financiar nu face parte din societatile de finantare, ci este o forma de inchiriere. Asociatia mai doreste emiterea de obligatiuni si dreptul la fuziune. "Ma astept sa aiba loc fuziuni. Speram ca BNR sa accepte ca institutiile financiare nonbancare sa fuzioneze si cu SRL-uri", a declarat presedintele ASRL, Bogdan Apahidean. ASRL vor sustine dezvoltarea creditelor prin discutii cu autoritatile pentru crearea unui cadru legal transparent si organizarea unor cursuri prin care conceptul de leasing sa fie mai bine inteles.
22%, cresterea leasingului in 2005
Valoarea totala a contractelor de leasing incheiate in 2005 pe piata romaneasca a crescut cu 22% fata de anul 2004. Cresterea a fost de 2,2 miliarde euro. Leasingul financiar a continuat sa reprezinte principala directie de derulare a contractelor atat ca valoare a bunurilor finantate, 95,5%, cat si ca numar de contracte, tot 95,5%.
Leasingul operational a inregistrat scaderi in mod constant ajungand de la 7% in 2004 la 4 % in 2005. Ca destinatie, 67% din v