INVESTESTE INTELIGENT Societatea in care traim este una zgomotoasa. Auzim zgomot din strada, de la vecini, producem zgomot. Zgomotul ne invadeaza. Oare o societate care produce atata zgomot este capabila sa produca si liniste?
Noi am stat de vorba atat cu specialisti, cercetatori in domeniul acusticii constructiilor, cat si cu firme care executa lucrari de fonoizolatie si va vom prezenta cele mai bune solutii pentru combaterea zgomotului.
DE CE AVEM NEVOIE DE FONOIZOLATIE?
Fonoizolarea este metoda ce poate fi adoptata pentru a se impiedica transmiterea zgomotului intre doua incaperi. Aceasta are rolul de a impiedica trecerea zgomotului dintr-o incapere in alta. Spre exemplu, daca vecinul dumneavoastra este mai zgomotos (asculta muzica cu volumul la maximum), iar dumneavoastra aveti locuinta fonoizolata corect, cu siguranta nu veti auzi zgomotul; bariera fonoizolanta impiedica zgomotul sa treaca din apartamentul vecin in apartamentul pe care il detineti.
MATERIALE FONOIZOLANTE
Stoparea zgomotelor depinde de materialele pe care le folositi pentru a crea bariera fonoizolanta. Sunt materiale care asigura o fonoizolare eficienta (sistem de vata minerala cu placi de gips-carton), iar altele doar o modesta estompare a zgomotului (placi de polistiren expandat). De asemenea, conteaza si suprafata din locuinta pe care o fonoizolati. Spre exemplu, daca sursa de zgomot este casa liftului, amplasata langa apartamentul dumneavoastra, atunci este indicat sa fonoizolati peretele vecin cu sursa de zgomot, nu este nevoie sa fonoizolati toata incaperea sau intreg apartamentul.
SOLUTII RECOMANDATE
Marta Zaharia, doctor inginer INCERC Bucuresti, afirma ca solutiile pentru fonoizolare se contureaza in functie de situatia concreta, pe teren si de natura zgomotului. Daca este vorba de zgomot aerian (zgomotul care se propaga prin a