Cifra de afaceri inregistrata in industria cinematografica in cursul anului 2005 este de circa 200 milioane euro, ceea ce reprezinta o crestere de peste 11 ori mai mare ca in anul 2000, potrivit raportului anual al Centrului National al Cinematografiei (CNC). Cu sprijinul financiar al CNC, in anul 2005 au fost produse si prezentate in premiera un numar de 8 filme romanesti de lung metraj si 6 filme de scurt metraj. Conform raportului, CNC a sprijinit financiar anul trecut, cu o suma tota
Cifra de afaceri inregistrata in industria cinematografica in cursul anului 2005 este de circa 200 milioane euro, ceea ce reprezinta o crestere de peste 11 ori mai mare ca in anul 2000, potrivit raportului anual al Centrului National al Cinematografiei (CNC).
Cu sprijinul financiar al CNC, in anul 2005 au fost produse si prezentate in premiera un numar de 8 filme romanesti de lung metraj si 6 filme de scurt metraj.
Conform raportului, CNC a sprijinit financiar anul trecut, cu o suma totala de lei 5,95 milioane lei, productia a 16 lungmetraje si cinci scurtmetraje. Institutia apreciaza ca producatorii au participat la realizarea de filme romanesti cu investitii proprii in valoare de aproape100 milioane lei.
In 2005 pe baza Conventiei europene asupra coproductiilor cinematografice au fost promovate 15 coproductii, costurile totale de productie ale acestora ridicandu-se la aproximativ 200 milioane euro, potrivit aceluiasi raport.
Din datele de sinteza ale Registrului cinematografiei rezulta ca in anul 2005 piata video a inregistrat o evolutie remarcabila in sensul ca numarul de filme si tirajul de casete si DVD-uri s-a triplat fata de anul 2004. Astfel au fost distribuite 951 de titluri de filme si au fost puse in circulatie peste 1,6 milioane casete vide