Sefii Ministerului Public si al Directiei Nationale Anticoruptie, procurorul general al Romaniei Ilie Botos si procurorul-sef Daniel Morar, au prezentat, ieri, in sedinta de plen a Consiliului Superior al Magistraturii rapoartele de activitate pe 2005 ale institutiilor pe care le conduc.
Apreciate, in general, asa cum ne-a declarat insusi presedintele CSM, Iulian Gilca, acestea au fost aprobate, dar... cu unele amendamente. "Plenul a apreciat activitatea Parchetelor, in ansamblu si pe fiecare compartiment in parte, referirile axandu-se pe eficienta procurorilor. Cu toate acestea, au existat cateva critici legate de operativitatea procurorilor si mai ales de solutionarea cauzelor, avand in vedere ca procentul acestora este de aproape 50 la suta. Acest lucru ar putea fi explicat prin faptul ca, in acest moment, sunt vacante 670 de posturi de procuror, dar exista totusi disfunctionalitati la unele Parchete de pe langa Curtile de Apel", ne-a declarat presedintele CSM, subliniind faptul ca "sunt totusi realizari superioare celor de anul trecut".
Potrivit purtatorului de cuvant al CSM, magistrat Cecilia Morariu, in cadrul sedintei, presedintele Iulian Gilca a subliniat necesitatea pastrarii echilibrului intre modalitatea in care sunt prezentate in mass-media procedurile judiciare derulate in faza de urmarire penala si cea de judecata, precum si desfasurarea efectiva a activitatii judiciare, fiind ideal, dupa cum a declarat fostul presedinte Dan Lupascu, ca nemultumirile legate de aceste aspecte sa imbrace forma cailor de atac. Un alt aspect semnalat de procurorul-sef Daniel Morar si de Viorica Costiniu (presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania) a fost cel referitor la dezechilibrul dintre activitatea desfasurata de procurorii anticoruptie de la nivel central fata de cei din teritoriu, raportat la numarul de rechizitorii intocmite anul trecut. Critici i