Agitatie mare ieri in piata valutara monetara romaneasca. Cauza? Astazi este ultima zi pentru acoperirea de catre banci a rezervelor in lei.
"Nu am mai vazut de multa vreme asemenea schimbari ale cursului, declara un dealer bancar. Cursurile s-au miscat foarte repede, ele fiind influentate de speculatiile celor care au profitat de cresterea dobanzilor over night pana la un maxim de 14 - 15%. Au existat unele banci neprevazatoare care nu si-au pregatit din timp rezervele lunare, asa ca a avut cine sa profite de pe urma lor".
Piata valutara s-a deschis la un minim de 3,4870 - 3,4920 lei, valori care pareau sa indice o noua depreciere a euro. Nu a fost asa, euro incepand o sarabanda a miscarilor, fluctuand intre 3,4950 si 3,51 lei, ultimele cotatii din piata fiind de 3,5050 - 3,51 lei. In consecinta, cursul mediu al monedei unice a urcat de la 3,4954 la 5045 lei. De evolutia raportului euro/leu a profitat si dolarul care a beneficiat si de un parcurs mai bun pe pietele internationale, cursul sau mediu urcand de la 2,9332 la 2,9505 lei.
Paritatea euro/dolar a fluctuat in prima parte a zilei de ieri intre 1,1864 si 1,1929 dolari, maximul fiind inregistrat pe pietele asiatice. Moneda unica continua sa se mentina in defensiva fata de cea americana, la aceasta contribuind si anuntul privind cresterea inflatiei americane in ianuarie cu 0,7% fata de decembrie, valoare care, teoretic, trebuie sa asigure continuarea procesului de majorare a dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala, pana la 5%, la jumatatea anului fata de 4,50% in prezent.
Pe piata londoneza a aurului, pretul unciei de aur a fost fixat ieri dimineata la 551,75 dolari, fata de 554 dolari, marti seara.
Agitatie mare ieri in piata valutara monetara romaneasca. Cauza? Astazi este ultima zi pentru acoperirea de catre banci a rezervelor in lei.
"Nu am mai vazut de multa vreme