Procurorul Daniel Morar, şeful DNA, a afirmat că martorul cheie din dosarul "Zambaccian" a fost ameninţat cu moartea, după ce persoana necunoscute l-au stropit cu motorină. - Martorul din dosarul Procurorul Daniel Morar, şeful DNA, a afirmat că martorul cheie din dosarul "Zambaccian" a fost ameninţat cu moartea, după ce persoana necunoscute l-au stropit cu motorină.
- Martorul din dosarul "Zambaccian", ameninţat cu incendierea, se află sub protecţia instituţiei dumneavoastră?
- Pot să vă spun cu certitudine că persoana respectivă nu se află sub protecţia noastră. Până acum, nu am primit nicio solicitare în acest sens.
Zilnic, în România sunt audiaţi sute de martori şi e posibil ca unu la sută sau unu la mie din aceştia să fie agresaţi. Asta nu înseamnă că fiecare dintre aceştia trebuie să fie luat sub protecţie. În astfel de situaţii intervine poliţia locală, care trebuie să ia măsurile de protejare a martorului respectiv. Poliţia este obligată să anunţe procurorul, şi doar dacă acesta consideră că este cazul se apelează la Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor.
- Care sunt condiţiile în care o persoană poate intra în programul de protecţie a martorilor?
- Principala condiţie este aceea de a fi martor într-o cauză penală în care este vorba despre o infracţiune deosebit de gravă.
Atunci când există o solicitare, noi verificăm să vedem dacă martorul poate furniza date determinante pentru aflarea adevărului în cauze care privesc siguranţa naţională, terorismul, spălare de bani, crima organizată, traficul de droguri, corupţia, deci infracţiuni deosebit de grave. Pe lângă aceste verificări, martorii trec întotdeauna prin investigaţii psihologice. Protecţia se face însă numai cu acordul persoanei respective.
- Care sunt măsurile pentru protejarea martorilor?
- Procurorul începe cu protejarea declaraţiei, prin depuner