In timp ce tinerii absolventi de facultati sunt repartizati la tara, posturile libere din Timisoara sunt date la suplinire pe bani grei
Ca multe alte mari orase din tara, Timisoara se confrunta cu o criza acuta in privinta posturilor din invatamantul preuniversitar. Desi exista destule catedre libere, acestea nu sunt scoase insa la concurs, fiind ocupate ani la rand de suplinitori cu relatii sus-puse sau care, pur si simplu, platesc spagi fie conducerii scolilor, fie inspectorilor de specialitate.
Astfel ca tinerii absolventi de facultati sunt repartizati in cea mai mare parte in mediul rural, fiind nevoiti sa faca naveta la zeci de kilometri distanta. Daca nu recurg la solutia mitei, ei nu au practic nicio posibilitate de a se transfera in Timisoara.
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean, numarul posturilor de profesori (incepand de la o jumatate de norma pana la o norma) declarate vacante pentru 2005 – 2006 a fost de 815 la nivelul municipiului. Dintre acestea, 378 au fost ocupate prin continuitate si 207 prin suplinire. In primul caz, este vorba de suplinitori care au predat pe aceeasi catedra si in anul precedent.
Rezistenta sindicatelor
In spatele acestor cifre se ascunde, de fapt, o adevarata caracatita a intereselor. Diverse cadre didactice ajung sa suplineasca ani intregi la o scoala sau la un liceu, inclusiv dintre cele mai renumite. La intelegere cu directorii sau cu inspectorii, posturile pe care le ocupa nu sunt scoase la concurs. Spagile vehiculate in aceasta situatie se ridica pana la o mie de euro.
Cum isi permit "suplinitorii de lux" sa plateasca o astfel de suma? Cei mai multi apeleaza la meditatii, fiindca o catedra la o scoala sau un liceu de renume iti aduce automat numerosi clienti.
Reprezentantii Ministerului Educatiei considera ca atat suplinirea, cat si titularizarea ar fi de natu