Cu toţii avem nevoie, mai mult sau mai puţin, de sfaturi implicite sau explicite, directe sau indirecte, empirice sau teoretice. Cei mai orgolioşi dintre noi nu vrem s-o recunoaştem şi, cînd cineva dintre apropiaţi încearcă să ni le dea, facem un întreg tărăboi, acuzînd excese de autoritate şi nevoia de libertate şi opţiune personală. Avem însă mai curînd tendinţa să acceptăm sugestiile celor cu care avem relaţii profesionale (de multe ori protocolul nu ne lasă să-i contrazicem sau să-i întrerupem), sau mai îndepărtate şi, mai nou, sfaturile specializate: pe cele din reviste sau de la televizor, de pildă. Una e dacă propria ta mamă te sfătuieşte ce să faci într-o relaţie, şi alta dacă se pronunţă Bebe Mihăescu.
Varianta intermediară o constituie revistele, în general pentru femei, care ne oferă sfaturi pe toate temele, în special pe cele ale relaţiilor cu controversatul sex opus, pe un ton optimist şi casual, ferindu-se să alunece în morga didacticistă. Sfaturile oscilează de la detaliile practice, aparent inofensive, la cele psihologice, profunde, apte să te salveze dintr-un real impas (cred revistele). Spun "aparent" inofensive, pentru că şi cele legate de cosmetice, vestimentaţie sau ambianţă îţi imprimă, conştient sau nu, o filozofie de viaţă, echilibrată şi în trend.
De pildă, revista Bine! Jurnalul femeilor de azi (editată de Sanoma Hearst, redactor-şef Irina Stănescu) îţi oferă, pe diferite tonuri, dar cam cu aceeaşi morală ("Nu te lăsa!"), sfaturi de vestimentaţie, sănătate, relaţii. Apărută pe 15 februarie, nu a putut omite cîteva citate despre dragoste, sfaturi de Sf. Valentin. În cazul iubirii, profunzimea amestecată cu delicateţe a subiectului le face să sune ca nişte definiţii: "Iubirea n-are nimic de-a face cu ceea ce te aştepţi să primeşti, ci doar cu ceea ce eşti dispus să oferi, adică totul" - spune Katharine Hepburn, ridicînd cîteva p