deficienţe în actul didactic se va ajunge până la propunerea de desfiinţare a instituţiei şcolare. În asemenea situaţie se află peste zece şcoli, toate din mediul rural.P otrivit deficienţe în actul didactic se va ajunge până la propunerea de desfiinţare a instituţiei şcolare. În asemenea situaţie se află peste zece şcoli, toate din mediul rural.
P otrivit inspectorului şcolar Melu Iacob, rezultatele slabe se datorează în primul rând cadrelor didactice necalificate încadrate în aceste şcoli, care, de cele mai multe ori, sunt navetişti. "În primul rând, am avut o încadrare destul de slabă cu profesori necalificaţi la gimnaziu în majoritatea acestor şcoli, la care se adaugă şi faptul că majoritatea cadrelor sunt navetişti. O altă cauză ar fi şi aceea că aceste şcoli se află foarte departe de oraş, nu există surse de informare, iar nivelul cultural-social al elevilor, dar şi al părinţilor este foarte scăzut", a declarat Iacob.
O altă soluţie: comasarea mai multor unităţi
Ca o primă măsură, ISJ Vaslui a propus ca, din septembrie, să fie comasate trei din aceste şcoli, cu condiţia ca unităţile şcolare să fie dotate cu microbuze, iar drumurile să fie amenajate.
De asemenea, posturile vacante din aceste unităţi de învăţământ au fost scoase la concurs, astfel încât să poată fi ocupate de cadre didactice calificate. Pentru a stopa naveta profesorilor, care în judeţul Vaslui a devenit un fenomen, conducerea ISJ Vaslui a demarat un proiect pentru înfiinţarea de campusuri şcolare, unde vor fi create condiţii bune atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice.
Termenul-limită de finalizare a acestui proiect este anul 2008. În unităţile şcolare unde s-au obţinut rezultate slabe la testele naţionale au fost deja organizate pregătiri suplimentare cu elevii şi s-au efectuat şi simulări ale examenului de capacitate.