In Romania post-revolutionara a inceput sa isi faca simtita prezenta o meserie pe care pana nu demult nu o vedeam pusa in practica decat in filmele americane. Detectivii particulari individuali, sau societatile care presteaza astfel de servicii, au castigat din ce in ce mai mult teren, fiindca tot mai numeroase persoane sau societati apeleaza la serviciile prestate de ei.
Activitatea acestor detectivi functioneaza dupa un cadru legal bine stabilit, autorizatiile de functionare pentru acest tip de indeletnicire fiind eliberata de catre reprezentantii Politiei. La nivelul judetului Constanta sunt inregistrate 6 societati de detectivi particulari. Teoretic, pentru a deveni detectiv particular nu trebuie sa indeplinesti decat o serie de conditii minime.
Viitorul detectiv trebuie sa aiba cel putin studii medii, sa fie absolvent al unei scoli postliceale de detectivi sau sa fi indeplinit functia de politist ori lucrator in cadrul unor institutii publice cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice sau sigurantei nationale ori sa fie absolvent al unei institutii de invatamant superior.
De asemenea, trebuie sa fie apt din punct de vedere medical, sa aiba un cazier curat, sa nu fie angajat in cadrul unor autoritati publice si, nu in ultimul rand, trebuie sa promoveze examenul de atestare a calitatii de detectiv. Acest examen se organizeaza trimestrial si are la baza bibliografia stabilita de catre Inspectoratul General al Politiei Romane.
Cu atestatul respectiv, proaspatul detectiv particular se poate angaja in cadrul unei firme de profil sau isi poate deschide propriul cabinet particular. La nivelul judetului Constanta sunt autorizate sa functioneze 6 astfel de societati. Societatile de profil constantene ofera servicii cat se poate de diverse.
Oferta detectivilor particulari din Constanta are drept tinta doua tipu