"Corb la corb nu-si scoate ochii" spune poporul si nu greseste. Votul de miercuri prin care Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins perchezitia locuintelor lui Adrian Nastase ilustreaza bine aceasta zicala. Majoritatea membrilor comisiei s-au simtit solidari cu Adrian Nastase si au inteles sa stopeze demersul procurorilor anticoruptie.
Au inteles s-o faca insa pe ascuns, protejati de votul secret - altminteri o procedura rar folosita in comisii.
Cum se impaca aceasta atitudine cu angajamentul public al clasei politice de a combate coruptia? - va veti intreba pe buna dreptate si va veti da singuri si raspunsul corect: in fundul sufletului, majoritatea parlamentarilor, indiferent daca sunt de la putere sau din opozitie, sunt deranjati de demersurile DNA.
Cei care doresc sincer diminuarea drastica a coruptiei in Romania sunt in minoritate in parlament. Atata vreme cat lupta anticoruptie s-a desfasurat la nivel declarativ, toata clasa politica a sustinut-o; cand au demarat si actiunile efective de cercetare judiciara, politicienii au dat inapoi. Nu toti, doar majoritatea.
Exista o nefericita coerenta si consecventa in actiunile parlamentarilor. Nu putem separa votul din Comisia juridica de cel prin care Senatul a incercat sa desfiinteze DNA. Primul-ministru a incercat sa salveze onoarea parlamentarilor prezentand votul ca pe un accident. Nu a fost. Atat cei prezenti la Senat, cat si cei absenti au actionat deliberat si premeditat.
Daca ar fi fost de buna-credinta, senatorii ar fi putut amenda ordonanta astfel incat s-o armonizeze cu prevederile constitutionale, asa cum s-a intamplat dupa consultarile de la Cotroceni. Dar ei nu au lucrat pe text, ci l-au respins pur si simplu, sperand sa destabilizeze DNA. A fost si un vot ostil fata de Monica Macovei, blamata ca nu are o relatie corespunzatoare cu parla