Liberalii hotarasc astazi termenii in care vor fuziona cu democratii. Dupa ce la inceputul lunii Emil Boc a venit cu un proiect de fuziune cu iz de ultimatum, PNL a cerut un ragaz, sub pretextul ca o decizie atat de importanta nu poate fi luata fara a consulta filialele din teritoriu. Astazi, concluziile vor fi prezentate in cadrul Delegatiei Permanente, urmand ca decizia finala sa fie comunicata colegilor din Alianta. Cert este ca, asa cum Emil Boc a venit cu o oferta de fuziune sub drapelul popular, liberalii nu vor sub nici o forma sa renunte la doctrina si sa se inscrie in familia PPE.
Filialele sunt pentru, dar conditionat
Majoritatea filialelor PNL au anuntat ca sustin fuziunea cu PD, dar cu cateva conditii: ca viitorul partid sa aiba o doctrina liberala si sa nu se piarda identitatea istorica a PNL, denumirea viitorului partid sa contina cuvantul "liberal". Argumentele filialelor pentru pastrarea doctrinei liberale: numai aceasta "poate determina insanatosirea mediului de afaceri, viciat in trecut de politicile de stanga", sustinerea cea mai puternica pentru aderarea la UE a fost data Romaniei de catre Internationala Liberala, in vreme ce PPE i se datoreaza cele mai multe obiectii fata de acest obiectiv. Sunt si cateva filiale care au ales solutia radicala. Filialele PNL din Gorj si Covasna au suspendat protocolul de colaborare cu PD, in urma unor conflicte la nivel local.
Seniorii sunt contra
Asa cum era de asteptat, in interiorul PNL s-a format un curent puternic impotriva variantei PD de fuziune. Principalii opozanti sunt seniorii liberali. "Eu sunt pentru pastrarea PNL asa cum este, pentru ca existenta PNL este o garantie atat pentru salvgardarea drepturilor individuale, cat si pentru echilibrarea vietii noastre democratice", a spus fostul lider liberal Radu Campeanu. La randul sau, presedintele de onoare