Ieri, moneda nationala a continuat sa scada fata de cea europeana, reusind, in schimb, sa se aprecieze fata de cea americana.
"A fost ziua pietei monetare, explica evolutia de ieri un dealer bancar. Dobanzile over night au crescut pana la 25%, nivel pe care nu l-am mai vazut de peste un an. Bancile nu s-au mai aratat interesate sa vanda euro, fata de zilele precedente, asa ca cine nu a avut lei pentru completarea rezervei lunare a preferat sa cumpere lei. De vineri ma astept ca dobanzile sa revina la valori mai normale, in timp ce euro se va mentine in jurul pragului de 3,5 lei".
Piata valutara s-a deschis la cotatii ale euro de 3,4950 - 3,5 lei, pentru ca apoi el sa fluctueze intre 3,49 si 3,51 lei, pe final, cursul mediu urcand de la 3,5045 la 3,5061 lei.
Daca acum doua zile crestea, la 2,9505 lei, ieri dolarul american a coborat la 2,9435 lei, datorita scaderii lui pe pietele internationale.
Paritatea euro/dolar a fost influentata de doi factori fundamentali din euro-zona. In primul rand este vorba de cresterea indicelui german Ifo, care masoara increderea din mediul de afaceri german, la 103,3 puncte, cel mai ridicat nivel incepand cu octombrie 1991!
Investitorii sunt acum siguri ca la inceputul lui martie Banca Centrala europeana va majora dobanda de referinta de la 2,25 la 2,50%, al doilea factor care a influentat paritatea, care a urcat ieri de la 1,1864 dolari, acum doua zile, la 1,1971 dolari.
Evolutia paritatii nu a influentat investitorii de pe piata londoneza a aurului, ieri dimineata pretul unciei fiind de 552,50 dolari, fata de 553 dolari, miercuri seara.
Ieri, moneda nationala a continuat sa scada fata de cea europeana, reusind, in schimb, sa se aprecieze fata de cea americana.
"A fost ziua pietei monetare, explica evolutia de ieri un dealer bancar. Dobanzile over night au crescut pana la 25%, nivel pe ca