Analizele macroeconomice efectuate de Fondul Monetar International sunt luate in calcul de Comisia Europeana, care considera ca relatia dintre Romania si FMI se va imbunatati, a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice si Financiare, Joaquin Almunia.
In luna octombrie a anului trecut, negocierile dintre autoritatile romane si reprezentantii Fondului au fost oprite, iar FMI considera acordul "deraiat". Recent, atat autoritatile de la Bucuresti cat si FMI au apreciat ca discutiile ar putea fi reluate. Almunia a aratat ca "nu ar indrazni sa spuna autoritatilor romane ce trebuie sa faca", dar a amintit ca, de regula, Comisia Europeana acorda atentie analizelor facute de FMI, deoarece acestea sunt foarte serioase.
Nu conteaza, dar este important
"Colaboram cu expertii FMI zilnic. (...) Vom lua in calcul analiza facuta de ei", a afirmat Almunia. De asemenea, Almunia a mai spus ca, in octombrie, in momentul in care acordul cu FMI "a deraiat", Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarile, iar el personal a facut declaratii publice in legatura cu acest lucru si i-a trimis o scrisoare in care-si exprima punctele de vedere ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Tot anul trecut, Delegatia Comisiei Europene in Romania a precizat ca "nu exista si nu poate exista o legatura oficiala intre acordurile Romaniei cu FMI si aderarea tarii la Uniunea Europeana". "Cu toate acestea, un cadru macroeconomic stabil este un indicator oficial al gradului de pregatire a tarii pentru calitatea de membru UE, iar stadiul acordurilor Romaniei cu FMI poate oferi informatii importante in legatura cu acest lucru", a remarcat la acea vreme Delegatia CE.
Analizele macroeconomice efectuate de Fondul Monetar International sunt luate in calcul de Comisia Europeana, care considera ca relatia dintre Romania si FMI se va imbunatati, a declarat comi