Organismul femeilor este afectat in mai mare masura decat cel al barbatilor de expunerea la nicotina. Scaderea nivelului de estrogeni cauzata de fumat este responsabila de afectarea libidoului, de aspectul masculinizat ori de instalarea precoce a menopauzei la femeile fumatoare. O alta problema apare in cazul in care nicotina se combina cu tratamentul anticonceptional. In acest caz probabilitatea de producere a unui accident vascular cerebral sau a unei boli cardiace creste foarte mult.
Pe de alta parte, femeile care fumeaza vor astepta sa ramana insarcinate mai mult decat cele care nu fumeaza. ''Motivul este acela ca fumatul scade si nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulatiei. Astfel, la fumatoare, sansele de concepere a unui copil scad cu 10-40 la suta. Cu cat mai multe tigari fumeaza, cu atat mai mult va astepta o femeie sa ramana insarcinata.
In acelasi timp, un studiu facut recent in Franta a demonstrat ca femeile care urmeaza o procedura de fertilizare in vitro si care fumeaza mai mult de 10 tigari pe zi, au sanse de succes de doar 15 la suta, in timp ce femeile nefumatoare au sanse de aproape 23 la suta'', precizeaza dr. Magdalena Ciobanu, coordonator al Centrului pentru renuntarea la fumat.
Problema cea mai importanta este insa aceea ca obiceiul mamei de a fuma afecteaza copilul atat in timpul vietii intrauterine cat si dupa nastere: ''Copiii nascuti din mame fumatoare au in medie o greutate mai scazuta cu 200-300 de grame decat copiii nascuti din mame nefumatoare. De fapt, cu cat o femeie va fuma mai multe tigari, cu atat copilul ei va avea o greutate mai scazuta la nastere. Cercetari recente au demonstrat ca tigarile diminueaza cantitatea de sange din placenta, ceea ce reduce cantitatea de nutrienti care ajunge la fetus, iar constrictia vaselor uterine produce hipoxie. Mai este, de asemenea, cunoscut faptul ca monoxidul de carb