Politicienii romani si maghiari dezavueaza ideea organizarii unei Adunari populare in care sa fie proclamata autonomia Tinutului Secuiesc. Insa, impotrivirea fata de initiativa Consiliului National Secuiesc (CNS) are motive care difera de la partid la partid si de la politician la politician.
Cea mai nuantata atitudine este cea a liderilor moderati ai comunitatii maghiare. Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, la Cluj-Napoca, faptul ca autonomia este un deziderat legitim al comunitatii maghiare. El a adaugat ca pe termen lung, autonomia este singura modalitate in care comunitatile minoritatilor nationale isi pot pastra identitatea.
Vicepremierul UDMR a adaugat, insa, ca autonomia se castiga prin mijloace politice, nu prin proclamatii, rezolutii sau adunari populare. Marko Bela a reluat ideea potrivit careia adoptarea Legii privind statutul minoritatilor ar rezolva multe dintre doleantele comunitatii maghiare. El a incercat sa arunce vina pentru aceste evenimente in seama PD.
In opinia lui Marko, opozitia fata de adoptarea Legii privind statutul minoritatilor ar fi cauza degradarii climatului politic din Transilvania si a contribuit la aparitia unor noi tensiuni interetnice. Liderul maghiar a reamintit ca dezideratul autonomiei este inscris in programul politic al UDMR.
Pe de alta parte, vicepremierul s-a aratat deranjat de faptul ca ziua de 15 martie, cand ungurii aniverseaza inceputul Revolutiei de la 1848, este folosita in scopuri politice.
O pozitie apropiata a fost adoptata de senatorul Peter Eckstein-Kovacs, liderul Cercului Liberal din UDMR. Acesta sustine ca este in regula ca secuii sa organizeze o adunare populara, dar a spus ca nu se va schimba nimic daca episcopul reformat Laszlo Tokes si primarul Uniunii Civice a Maghiarilor