Nu putine sunt situatiile in care romanii, cand au probleme de sanatate, iau medicamente dupa "capul lor". Din pacate, cei care iau pastile fara a le fi recomandate de medic sau farmacist nu citesc nici prospectul.
De aici, pot aparea o serie de complicatii, avand in vedere faptul ca pastilele mai au si contraindicatii. La ora actuala, in Romania, nu exista nici un studiu cu privire la fenomenul automedicatiei. Prin urmare, Fundatia Ozone si reprezentantii autoritatilor sanitare si-au propus efectuarea unui astfel de studiu incepand cu luna martie.
"O data cu intelegerea faptului ca exista un grad ridicat de indiferenta a pacientilor fata de medicamentele administrate gresit, Fundatia Ozone si-a propus lansarea campaniei «Pentru o automedicatie rationala!», o campanie de constientizare a pericolului unei automedicatii iresponsabile.
De asemenea, Fundatia Ozone va initia primul studiu la nivel national privind automedicatia, iar studiul va fi facut public in perioada mai-iunie a acestui an", afirma Carmen Tanase, director executiv al fundatiei.
Automedicatia rationala este benefica oricarui sistem de sanatate
In acelasi timp, medicii si farmacistii sunt de parere ca "automedicatia rationala este benefica oricarui sistem de sanatate, pe cand, din contra, o automedicatie iresponsabila poate avea repercusiuni grave asupra sanatatii fiecaruia". "Specialistii au atras atentia de nenumarate ori asupra efectelor negative, din punct de vedere gastric, ale medicamentelor ce sunt consumate in exces de catre pacienti, fara a avea un sfat prealabil din partea medicului sau, cel putin, o prima informare care consta in citirea prospectului.
Un rol important revine si farmacistului care, in pozitia sa de specialist, trebuie sa ofere in permanenta informatii utile pentru pacient. La nivel mondial automedicatia rationala este vazut