Respectind perceptele fiziologice, factorii de mediu (temperatura, umiditatea, curentii de aer, presiunea atmosferica etc.) actioneaza direct sau indirect asupra cresterii si dezvoltarii ciinelui. Tinind cont de acest lucru, incercam in continuare sa expunem modul de ingrijire a ciinelui in perioadele reci ale anului, mai ales in conditiile de temperaturi foarte scazute care s-au abatut si se vor mai abate asupra noastra in aceasta iarna.
De la inceput trebuie subliniat faptul ca specia canina rezista foarte bine la temperaturi scazute, dar numai daca este crescut afara, sub actiunea factorilor de mediu. In functie de acest deziderat, trebuie facuta deosebire intre ciinele de curte si cel de apartament.
Astfel, ciinii de curte pot fi dintr-o rasa bine definita care necesita ingrijiri speciale sau o rasa comuna, cu o ingrijire mai putin pretentioasa.
Cel mai important lucru pentru ciinele de curte, in anotimpul rece, este prezenta unui adapost (cusca), construit din lemn sau scindura, dar care sa aiba un volum corespunzator cu talia ciinelui. Acesta poate fi izolat termic (polistiren) dar foarte important este ca podeaua sa fie de scindura, cu un culcus alcatuit din paie, fin, otava sau haine vechi. De asemenea, deschiderea custii trebuie sa fie cit mai mica si orientata spre sud sau vest pentru a pastra caldura, iar cusca trebuie sa fie cu cel putin 10 cm mai sus decit solul.
Trebuie specificat un fapt important: temperaturile scazute asociate cu vinturi puternice sint daunatoare sanatatii, reducind ritmul de crestere cu pina la 10%, iar energia necesara cresterii si dezvoltarii este utilizata pentru mentinerea homestaziei.
Vizavi de acest lucru, trebuie specificat ca, in timpul iernii, mincarea (mai ales cea gatita) se administreaza ciinelui de curte usor incalzita, astfel incit acesta sa o poata valorifica, far