O lucrare de Jean Cheller (1911-1952) "Sat inzapezit", realizata in ulei pe carton, a fost adjudecata, saptamana trecuta, la Casa Monavissa, pentru pretul record de 24.000 RON, de la 18.000 RON, pretul de pornire.
Practic, un pictor cvasinecunoscut pana in 1998, cand a fost descoperit intr-o galerie bucuresteana de catre scriitorul, jurnalistul, colectionarul si criticul de arta Tudor Octavian.
Impresionat de calitatea deposebita a lucrarii ce i-a fost semnalata, la acea vreme, criticul a inceput investigatiile printre colectionari, in biblioteci, a cautat albume, a vizitat muzee, reusind, in urma cu un an, sa publice o monografie a artistului, disparut prematur, in momentul afirmarii sale, cand un pictor, constient de valoarea sa, incepe sa-si croiasca drumul spre consacrare.
Numai ca "Jean Cheller a fost un pictor neliniat. Altfel, prin comparatie cu toate felurile de a picta in ragazul cultural interbelic, altfel prin fire, prin gena etnica, altfel prin formatie, si profund altfel prin drama", remarca Tudor Octavian in volumul pe care i-l consacra.
A pornit, luand aminte, de la pictura lui Gheorghe Petrascu si a bunului sau prieten Ciucurencu, sfarsind prin a-si contura un stil propriu, inconfundabil, beneficiind de calitati incontestabile. Stapanea desenul si culoarea, sintaxa imaginii, aborda cu mare lejeritate toate genurile. Cu siguranta a avut multi colectionari, care, dupa cum arata vanzarile de la casele de licitatie, se indura cu greu sa renunte la o pictura de Cheller.
Pe de alta parte, ultimele vanzari de la casele de licitatie au relevat o crestere vizibila a cotei artistilor contemporani recent disparuti: Ion Pacea, Georgeta Naparus, Ion Musceleanu, Ion (Alin) Gheorghiu, Constantin Piliuta, Eugen Craciun. O lucrare de Piliuta, "Flori de toamna", ulei pe panza, a fost vanduta pentru suma de 14.000 RON.
Maine, Casa