Născut la Sankt-Petersburg în 1961 şi trăind în prezent la Kiev şi Londra, Andrei Kurkov este unul dintre numele importante răsărite în ultimul deceniu din spaţiul post-sovietic şi impuse pe arena literelor europene. Absolvent al Institutului de Limbi Străine din Kiev şi vorbitor a unsprezece limbi, Kurkov a lucrat o vreme ca jurnalist. Cariera literară şi-a început-o în timpul serviciului militar, pe când era paznic la o închisoare din Odessa. Mai târziu, a devenit operator de film şi scenarist, inclusiv al propriilor sale opere. Este autor de romane şi cărţi pentru copii. Scrierile sale s-au bucurat de o mare popularitate, fiind traduse cu succes în limbile de mare circulaţie şi întâmpinate cu multă apreciere de critica de specialitate.
Moartea pinguinului, prima lui lucrare tradusă în limba română, va apărea în primăvara acestui an în colecţia ,Byblos" a Editurii Curtea Veche.
CAPITOLUL 1
Mai întâi, căzu o piatră la un metru de piciorul lui. Viktor aruncă o privire în urmă - doi indivizi se uitau rânjind la el. Unul dintre ei, proţăpit la marginea caldarâmului desfundat, se aplecă, mai înhăţă de jos un bolovan de pavaj şi, ca şi cum ar fi jucat popice, îi făcu vânt în direcţia lui. Viktor o luă din loc şi, cu pas grăbit, ca de sportiv, o coti după colţ. ,Lucrul cel mai important e să nu fug", îşi zise el. Se opri abia când ajunse în faţa blocului său. Se uită la ceasul de pe stradă - era ora 9 seara. În jur, linişte şi pustiu. Pătrunse în holul blocului. Acum nu-i mai era frică. Oamenii de rând se plictisesc pur şi simplu în ziua de azi, distracţiile de tot soiul nu mai sunt de buzunarul lor. Aşa că, ce să facă şi ei, aruncă cu pietre.
Vreme de seară. Bucătăria. Întuneric beznă. De-abia se reparase pana de curent, că lumina se stinse din nou. În întuneric se aud paşii domoli ai pinguinului Mişa - îşi făcuse apari